Akcije Tramp medija  skočile nakon što je bivši predsednik rekao da neće prodati akcije kada istekne blokada

Akcije Tramp medija skočile nakon što je bivši predsednik rekao da neće prodati akcije kada istekne blokada

Akcije Trump Media & Technologi Group Corp. skočile su u petak nakon što je bivši predsednik Donald Tramp rekao da neće prodati dionice te društvene mreže.

Tramp je izjavio da nema nameru da se odrekne svojih akcija, ističući da mu novac nije prioritet, tokom razgovora sa novinarima u svom golf klubu u Los Anđelesu.

Prema nedavnom izveštaju Komisije za hartije od vrednosti, Tramp poseduje gotovo 115 miliona akcija kompanije, čija ukupna vrednost iznosi oko 1,85 milijardi dolara na osnovu poslednje zabeležene cene od 16,08 dolara po akciji.

Odluka bivšeg predsednika da zadrži svoje akcije dolazi u vreme kada se bliži datum kada će moći da počne prodaju, nakon isteka odredbe o blokadi 19. septembra. Ova odredba je ograničavala insajdere kompanije da prodaju novoemitovane akcije tokom prvih šest meseci od početka javnog trgovanja u martu.

Iako bi prodajom akcija mogao ostvariti značajnu dobit, trenutna vrednost akcija Trump Media je znatno niža nego što je bila po debiju na tržištu. Početna cena od 79,38 dolara po akciji, koja je dostignuta prilikom izlaska na Nasdak u martu, značajno je opala.

Truth Social, društvena platforma koju je osnovao Tramp nakon suspenzije sa Tvitera i Fejsbuka zbog događaja na Kapitolu u januaru 2021. godine, ima sedište u Sarasoti na Floridi. Tramp Media beleži gubitke i poteškoće u generisanju prihoda, sa prošlogodišnjim gubitkom od oko 58,2 miliona dolara i prihodom od samo 4,1 milion dolara prema regulatornim izveštajima.

Tramp je istakao da koristi Truth Social kao platformu za izražavanje svojih stavova, nazivajući je „sjajnim glasom“ tokom svog obraćanja u petak.

Nakon debate između Trampa i potpredsednice Kamale Haris, akcije su zabeležile pad od preko 10% u sredu, da bi se u petak oporavile i ojačale za 29%, a nedelju zaključile sa rastom od 11,8%.