Avion Alaska Airlinesa zaustavio poletanje kako bi izbegao sudar sa avionom Southwest Airlinesa u Nešvilu

Avion Alaska Airlinesa zaustavio poletanje kako bi izbegao sudar sa avionom Southwest Airlinesa u Nešvilu

Mlaznjak Alaska Airlinesa koji je poleteo sa međunarodnog aerodroma u Nešvilu brzo je prekinuo poletanje kako bi izbegao mogući sudar sa avionom Southwest Airlinesa koji je prelazio pistu, što je pokrenulo istragu saveznih agencija. Federalna uprava za avijaciju (FAA) saopštila je da je avion Alaska Airlinesa bio primoran da naglo zakoči jer je kontrolor leta dozvolio avionu Southwest-a da pređe kraj iste piste.

Piloti Alaska Airlinesa prepoznali su „potencijalni saobraćajni sukob“ i odmah reagovali kako bi izbegli eskalaciju incidenta. Zbog naglog zaustavljanja, gume na Boeingu 737 Maks oštećene su zbog ekstremne toplote. Na letu je bilo 176 putnika i šest članova posade, a povređenih nije bilo. Nakon inspekcije oštećenog aviona, kompanija je obezbedila drugi avion kako bi putnike prevezla do Sijetla.

FAA i Nacionalni odbor za bezbednost saobraćaja (NTSB) otvorili su istragu o incidentu, koji se dogodio oko 9:15 sati po lokalnom vremenu. Southwest Airlines je naveo da sarađuje sa istražiteljima.

Ovaj događaj predstavlja još jedan u nizu bliskih incidenata na američkim aerodromima, što izaziva zabrinutost za bezbednost vazdušnog saobraćaja. Iako su ovakvi incidenti retki, predsednica NTSB-a Dženifer Homendi istakla je da oni ukazuju na pritisak kojem je izložen vazdušni sistem u SAD-u.