Severna Koreja lansirala više balističkih projektila nakon što je Kim obećao da će pojačati ratnu spremnost

Severna Koreja lansirala više balističkih projektila nakon što je Kim obećao da će pojačati ratnu spremnost

Severna Koreja je u četvrtak izvela lansiranje više balističkih projektila kratkog dometa prema moru, izvjestila je južnokorejska vojska. Ovo se dogodilo samo nekoliko dana nakon što je lider Severne Koreje Kim Džong Un najavio potpunu pripremljenost svojih nuklearnih snaga za eventualni sukob sa svojim rivalima.

Prema zajedničkom štabu Južne Koreje, rakete su ispaljene iz glavnog grada Severne Koreje i preletele su 360 kilometara pre nego što su završile u vodama između Korejskog poluostrva i Japana. Japanski premijer Fumio Kišida naredio je zaštitu brodova i aviona, ali do sada nema izveštaja o eventualnoj šteti.

Analize ukazuju da su projektili bili usmereni ka Južnoj Koreji, a južnokorejski vojni zvaničnici osudili su ova lansiranja kao ozbiljnu pretnju miru na Korejskom poluostrvu.

Ovo je prvo javno lansiranje projektila od strane Severne Koreje u više od dva meseca. Početkom jula, Severna Koreja tvrdila je da je testirala novo taktičko oružje sposobno da nosi bojevu glavu od 4,5 tona.

U svom govoru povodom 76. godišnjice osnivanja vlade, Kim je naglasio da će nastaviti sa intenziviranjem priprema svojih nuklearnih snaga za eventualni sukob sa Sjedinjenim Državama i saveznicima. Ovakve izjave dolaze nakon što su spoljni analitičari izrazili zabrinutost da bi Severna Koreja mogla izvesti nuklearnu probnu eksploziju ili lansirati projektile dugog dometa kako bi ojačala svoj položaj u budućim odnosima sa SAD.

Nedavne fotografije prikazale su Kima kako pregleda vozilo sa 12 osovina, što bi mogla biti najveća platforma za lansiranje raketa u zemlji, podstičući spekulacije o razvoju interkontinentalne balističke rakete koja bi mogla doseći kopno SAD.

Komercijalni satelitski snimci pokazuju da je nuklearni poligon Severne Koreje pretrpeo manju štetu od obilnih letnjih kiša, a analitički članci sugerišu da nije bilo značajnih aktivnosti u tunelima. Ova lansiranja usledila su nakon što je Severna Koreja prethodnih dana poslala stotine balona sa smećem prema Južnoj Koreji.

Od početka 2022. godine, Severna Koreja intenzivirala je testiranja oružja u cilju unapređenja sposobnosti za napade na SAD i Južnu Koreju. Oba pomenuta saveznika odgovorila su proširivanjem vojnih vežbi, koje Severna Koreja doživljava kao probu invazije.

Iako je Kim izbegavao provokativna lansiranja tokom letnjih vojnih vežbi SAD i Južne Koreje, nedavno je sproveo ceremoniju u Pjongjangu povodom isporuke 250 nuklearnih lansera na prvu liniju fronta, ističući potrebu za daljim razvojem nuklearnog programa zemlje duž granice sa Južnom Korejom.