Sojuz dovodi novu posadu na svemirsku stanicu

Sojuz dovodi novu posadu na svemirsku stanicu

Ruski svemirski brod Sojuz MS-26 uspešno je doveo svoju posadu od dva kosmonauta Roskosmosa i jednog NASA astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), saopštila je ruska nacionalna korporacija za svemirske letove.

Ruska raketa Sojuz-2.1a koja je nosila svemirski brod eksplodirala je sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu u 19:23 po moskovskom vremenu. Nešto više od tri sata kasnije, pristao je na ISS.

„Danas u 22:32 po moskovskom vremenu, svemirska letelica Sojuz MS-26 sa ljudskom posadom pristala je sa modulom Rassvet u automatskom režimu“, napisao je Roskosmos na svom Telegram kanalu u sredu.

Komandant misije Sojuz MS-26 Aleksej Ovčinin, kao i inženjeri letenja Ivan Vagner i Don Petit iz NASA-e, mogli su da se vide kako ih posada ISS-a pozdravlja na postavljenom snimku.

Trio je deo posade stanice Ekspedicija 72. Pridružili su se posadi Ekspedicije 71 koja je trenutno na ISS-u – Oleg Kononenko iz Roskosmosa, Nikolaj Čub, Aleksandar Grebenkin, kao i NASA-ini Metju Dominik, Majkl Barat, Džinet Eps, Trejsi Koldvel-Dajson, Suni Vilijams i Buč Vilmor.

Prvobitno se očekivalo da se Vilijams i Vilmor vrate na Zemlju u junu, ali je njihova svemirska letelica Boeing Starliner naišla na tehničke probleme, zbog čega su ostali nasukani u svemiru na neodređeno vreme. Starlajner se vratio bez posade, sletevši u Novi Meksiko prošle nedelje, navodi NASA.

Sojuz MS-26 je bila deseta ruska lansirna raketa poslata u svemir ove godine. Očekuje se da će 72. ekspedicija primiti dve teretne svemirske letelice, Progres MS-29 i Progres MS-30, tokom planiranih 202 dana u orbiti, navodi Roskosmos.