Ombudsman: Rusija je počinila oko 600 zločina nad novinarima u Ukrajini od invazije

Ombudsman: Rusija je počinila oko 600 zločina nad novinarima u Ukrajini od invazije

Rusija je počinila oko 600 zločina protiv novinara i medija u Ukrajini od početka svoje invazije na zemlju u punom obimu.

Kancelarija ombudsmana Ukrajine objavila je ovo na Fejsbuku.

Komesar za ljudska prava Vrhovne rade Dmitro Lubinec i predsednik medijske korporacije Radio Slobodna Evropa/Radio Liberti Stiven Kapus razgovarali su o oslobađanju ukrajinskih novinara koje je Rusija nezakonito pritvorila.

Tokom potpune invazije, Rusija je počinila oko 600 zločina protiv novinara i medija u Ukrajini, uključujući nezakonita pritvaranja i kidnapovanja predstavnika medija, navodi se u izveštaju.

Jedan od nezakonito osuđenih u Rusiji je Vladislav Jesipenko, ukrajinski novinar RSE/RL koji je priveden i osuđen po izmišljenom slučaju na privremeno okupiranom Krimu.

Tokom sastanka, Lubinets i Capus su razgovarali o oslobađanju ukrajinskih novinara koje je Rusija nezakonito pritvorila i načinima da se izvrši pritisak na Rusiju preko međunarodne zajednice.

Jesipenko je priveden 10. marta 2021. nakon što je izveštavao o događaju povodom obeležavanja 207. godišnjice smrti ukrajinskog pesnika Tarasa Ševčenka u Simferopolju na ukrajinskom poluostrvu Krim, koje je Rusija anektirala 2014. godine.

Novinar je osuđen na šest godina zatvora. Apelacioni sud mu je kasnije smanjio zatvorsku kaznu na pet godina. Jesipenko kaznu služi u Kerčkoj koloniji broj 2.