Kabinet premijera: Hilari Klinton ne može Mađarskoj da drži predavanje o „demokratiji“

Kabinet premijera: Hilari Klinton ne može Mađarskoj da drži predavanje o „demokratiji“

Neuspeli kandidat za predsednika Sjedinjenih Američkih Država, Hilari Klinton, nedavno je kritikovala mađarskog premijera Viktora Orbana zbog navodnog gušenja demokratije. Klinton je iznela svoje mišljenje na društvenim medijima nakon što je Orban bio podržan od strane bivšeg predsednika Donalda Trampa tokom debate sa potpredsednicom Kamalom Haris. Orbanov savetnik, Balaž Orban, brzo je odgovorio na ove optužbe, ističući određene tačke koje je smatrao relevantnim.

Orban je javno podržavao Trampa, navodeći da je Tramp bio jedini američki političar sposoban da reši situaciju u Ukrajini. Kritike Balaža Orbana prema Klintonovoj odražavaju Trampove nesuglasice sa Demokratskom strankom, gde je Tramp tvrdio da su protiv njega vođeni brojni krivični postupci kako bi se sprečio njegov izbor. Takođe, Tramp je iznosio tvrdnje o navodnom nameštanju izbora za Bajdena 2020. godine i ulasku ilegalnih imigranata u zemlju radi političke koristi.

Klintonova je nekada bila daleko manje kritična prema Orbana u vreme dok je obavljala funkciju državnog sekretara pod predsednikom Barakom Obamom. Tada je podržavala njegove napore u jačanju mađarske privrede i borbi protiv korupcije.