Premijer Vučević: Srbija uložila preko dve milijarde dinara u obnovu manastira Hilandar

Premijer Vučević: Srbija uložila preko dve milijarde dinara u obnovu manastira Hilandar

Premijer Srbije Miloš Vučević prisustvovao je večeras u Sremskoj Kamenici donatorskoj večeri za obnovu manastira Hilandar, istakavši da je od 2004. godine u ovu svetinju uloženo više od dve milijarde dinara. Vučević je naglasio značaj manastira Hilandar, koji više od osam vekova predstavlja duhovni svetionik za srpski narod, i najavio da će ove godine biti izdvojeno dodatnih 90 miliona dinara za dalju obnovu.

Donatorsku večeru organizovao je bivši košarkaš Darko Miličić, a Vučević je tom prilikom poručio da je očuvanje manastira Hilandar ključno ne samo za očuvanje srpskog identiteta, već i za duhovnu obnovu zemlje. Premijer je podsetio na izazove s kojima se manastir suočavao kroz istoriju, uključujući opasnost od gubitka srpskog karaktera početkom 20. veka, kao i na zajednički napor države, naroda i crkve u obnovi manastira nakon velikog požara.

Vučević je zaključio da je važno da Srbija ostane na putu Svetog Save, koji vodi ka očuvanju nacionalnog identiteta i jedinstva naroda, posebno u izazovnim vremenima.