Kim Džong Un najavio da će pripremiti nuklearne snage za borbu sa SAD

Kim Džong Un najavio da će pripremiti nuklearne snage za borbu sa SAD

Severnokorejski  lider Kim Džong Un saopštio je danas da će zemlja „eksponencijalno“ povećati svoj nuklearni arsenal kako bi bila spremna za borbu protiv Sjedinjenih Američkih Država i njenih saveznika, prenela je državna novinska agencija KCNA.

„Severna Koreja mora da pripremi svoje nuklearne kapacitete i bude spremna da ih pravilno upotrebi u bilo kom trenutku kako bi osigurala bezbednosnost države“, poručio je severnokorejski lider povodom obeležavanja godišnjice osnivanja zemlje.

On je dodao da je neophodna jaka vojna sila da bi se suprotstavila pretnjama koje predstavljaju SAD i njihovi „sledbenici“.

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje saopštilo je u nedelju da će, u slučaju američkih nuklearnih pretnji, unaprediti sopstvene nuklearne snage kako bi odvratili SAD i zaštitili državne interese i suverenitet.

Zemlja je značajno pojačala program nuklearnog naoružanja od 2022. godine uz sve veći broj raketnih testova.

Nekoliko analitičara veruje da, iako Pjongjang još uvek mora da prevaziđe tehnološke barijere da bi razvio balističke rakete dugog dometa koje mogu da dosegnu kontinentalni deo SAD, on već poseduje one koje mogu da pogode ključne ciljeve u Južnoj Koreji i Japanu.