Najviši lideri partije Imrana Kana uhapšeni u Pakistanu nakon što su optuženi za podsticanje na nasilje

Najviši lideri partije Imrana Kana uhapšeni u Pakistanu nakon što su optuženi za podsticanje na nasilje

Pakistanska policija je u ponedeljak uhapsila nekoliko visokih lidera opozicione stranke bivšeg premijera Imrana Kana, nakon što su se pristalice sukobile sa policijom tokom protesta zahtevajući njegovo oslobađanje. Među uhapšenima bio je predsednik pakistanske partije Tehrik-e-Insaf Gohar Kan, koji nije u srodstvu sa bivšim premijerom. Video snimci prikazuju kako policija izvlači šefa stranke iz vozila pre nego što ga odvodi u policijsku stanicu. Partija je saopštila da su i drugi visoki partijski zvaničnici uhapšeni u racijama, ali nije precizirala koliko njih je privedeno.

Desetine hiljada pristalica bivšeg premijera okupile su se u nedelju zahtevajući njegovo oslobađanje, nakon što je svrgnut u glasanju o nepoverenju 2022. godine. U mirnom skupu došlo je do nasilja kada su se neki sukobili s policijom na autoputu nedaleko od grada Sanjrani, na periferiji Islamabada, gde je protest održan. Policija je navela da je nekoliko policajaca povređeno.

Lideri stranke Tehrik-e-Insaf su se obratili demonstrantima, preteći da će nasilno osloboditi Khana iz zatvora ukoliko ne bude pušten u naredne dve nedelje. Vlasti su najavile podizanje optužnica protiv Ali Amina, najvišeg izabranog zvaničnika u provinciji Hajber Pahtunhva, zbog ultimatuma i podsticanja na nasilje.

Imran Kan se već gotovo godinu dana nalazi u zatvoru zbog osude u slučaju korupcije. On ostaje glavni rival aktuelnog premijera Šehbaza Šarifa i i dalje je popularan, uprkos pravnim problemima za koje njegovi kritičari tvrde da su politički motivisani.

Portparol Kana, Zulfi Buhari, osudio je hapšenja lidera i pristalica stranke, nazivajući ih preteranom reakcijom na veliki broj ljudi koji su se pridružili protestu. Takođe je istakao da su lideri stranke uhapšeni zbog zahteva za oslobađanje političara.

Partija Tehrik-e-Insaf je na društvenim medijima saopštila da je Imran Kan zahvalio pristalicama na mirnom protestu u Islamabadu, citirajući ga kako kaže: „Svi ste razbili okove straha da biste ustali i borili se.“