Letonija će ojačati protivvazdušnu odbranu nakon navodnog upada ruskih dronova

Letonija će ojačati protivvazdušnu odbranu nakon navodnog upada ruskih dronova

Letonska vojska je najavila dodatne mere bezbednosti duž istočne granice zemlje nakon što se naoružana vojna bespilotna letelica srušila u jednom od regiona Letonije. Incident se dogodio kada je ruski dron „Šahed“ pao u regionu Rezekne, nakon što je preleteo granicu iz Belorusije. Iako nije bio povezan sa sukobom u Ukrajini, ovaj događaj je izazvao zabrinutost među vojnim krugovima.

Iako bespilotna letelica nije oborena, ona je srećom pala u nenaseljenom području, minimizirajući potencijalnu opasnost po civilno stanovništvo. Latvijski vojni zvaničnici nisu hteli da komentarišu detalje o dronu, niti njegovu moguću opasnost, ali su istakli da eksplozivna glava nije aktivirana prilikom pada letelice.

Nacionalne vojne snage su jasno stavile do znanja da ovaj incident ne treba posmatrati kao otvorenu vojnu pretnju, ali su istovremeno priznale nedostatak adekvatne opreme za elektronsko ometanje letelica ovog tipa. Komandant vojske je izrazio potrebu za efikasnijom protivvazdušnom odbranom, koja bi trebala da bude unapređena uz pomoć NATO saveznika.

Odgovarajući na ovaj nesporazum, Letonija je pokrenula diplomatske korake pozivajući ruskog diplomatu na razgovor i tražeći objašnjenje incidenta od strane Moskve, koja za sada nije reagovala na zahtev. Ministarstvo odbrane Letonije najavilo je slanje dodatnih vojnih jedinica duž granice kako bi se ojačala protivvazdušna odbrana, dok je ministar spoljnih poslova najavio inicijativu na nivou NATO-a za poboljšanje sigurnosti duž istočne granice zemlje.