Iran negira medijske navode da snabdeva Rusiju balističkim raketama

Iran negira medijske navode da snabdeva Rusiju balističkim raketama

Visoki komandant Iranske revolucionarne garde demantovao je izveštaje da Iran šalje rakete Rusiji, javili su tamošnji mediji, usred zabrinutosti Zapada da bi one mogle da budu raspoređene u ratu u Ukrajini.

Si-En-En i Volstrit džornal objavili su prošle nedelje, pozivajući se na neidentifikovane izvore, da je Iran prebacio balističke rakete kratkog dometa Rusiji.

Brigadir Fazlolah Nozari, zamenik komandanta Centralnog štaba rekao je da nijedan projektil nije poslat Rusiji i da je ta tvrdnja vrsta psihološkog rata.

„Iran ne podržava nijednu stranu u ukrajinsko-ruskom sukobu“, istakao je Nozari.

Evropska unija je, naprotiv, ocenila je informacije američkih medija kao verodostojne.

Razmišljamo dalje o tome sa našim državama članicama i ako bude potvrđena, ova isporuka bi predstavljala značajnu materijalnu eskalaciju iranske podrške ruskom ilegalnom agresorskom ratu protiv Ukrajine“, naveo je portparol EU za spoljne poslove Peter Stano.

„Lideri EU su ranije jasno stavili do znanja da će na takav korak „reagovati brzo i u koordinaciji sa međunarodnim partnerima, uključujući nove i značajne restriktivne mere protiv Irana“, dodao je Stano.

„Svaki iranski transfer balističkih projektila Rusiji označio bi oštru eskalaciju u ukrajinskom ratu“, saopštile su vlasti SAD.

Upitan o izveštajima, iz Kremlja su naveli da je Iran partner Rusije i da dve zemlje razvijaju dijalog u svim oblastima.