Papa stiže u duboko katolički Istočni Timor kako bi podržao njegov put ka oporavku

Papa stiže u duboko katolički Istočni Timor kako bi podržao njegov put ka oporavku

Papa Franja je stigao u Istočni Timor kako bi podržao njegov put ka oporavku od turbulentne prošlosti i proslavio razvoj zemlje nakon 25 godina nezavisnosti od Indonezije. Ovo je treća stanica njegovog putovanja kroz jugoistočnu Aziju i Okeaniju, gde će se sastati sa lokalnim liderima i diplomatama.

Istočni Timor, pretežno katolička zemlja, koja se smatra jednom od najsiromašnijih na svetu, sa nestrpljenjem je očekivao dolazak Pape. Poseta Pape Franje označava 25. godišnjicu referenduma podržanog od strane UN-a, što je bio ključni korak ka sticanju nezavisnosti od Indonezije.

Dolazak Pape Franje u Dili razlikuje se od posete Svetog Jovana Pavla II 1989. godine, kada je Istočni Timor bio pod okupacijom Indonezije i borio se za slobodu. Franja će se suočiti sa nasleđem borbe za nezavisnost, uključujući ulogu biskupa Karlosa Šimenesa Beloa, koji je dobitnik Nobelove nagrade za mir zajedno sa Hoseom Ramos-Hortom, predsednikom zemlje, za njihove napore u postizanju mirnog rešenja sukoba.

Unatoč sankcijama Vatikana protiv Beloa zbog seksualnog zlostavljanja, mnogi stanovnici Istočnog Timora i dalje ga podržavaju, a neki su se nadali da će biti prisutan prilikom dolaska Pape Franje.