Šef Pentagona kaže da će šestomesečni privremeni zakon o budžetu imati razorne posledice po vojsku

Šef Pentagona kaže da će šestomesečni privremeni zakon o budžetu imati razorne posledice po vojsku

Lojd Ostin, šef Pentagona, upozorio je ključne članove Kongresa da bi usvajanje šestomesečnog zakona o privremenoj potrošnji imalo ozbiljne posledice po Ministarstvo odbrane. Umesto prelaska na budžet za 2025. godinu, kontinuirana rezolucija bi mogla ozbiljno oštetiti odbrambene programe i otežati regrutovanje vojske. Ostin je istakao da bi ova mera značila ograničenje potrošnje na nivou od 2024. godine, što bi imalo negativan uticaj na mnoge ključne vojne projekte.

Predsedavajući republikanske strane Predstavničkog doma, Majk Džonson, predložio je glasanje o zakonu koji bi finansirao saveznu vladu još šest meseci. Ova mera je usmerena na podršku konzervativnijim članovima GOP-a, istovremeno zahtevajući dokaze o državljanstvu prilikom registracije za glasanje. Kongres bi trebalo da odobri ovaj zakon pre kraja budžetske godine kako bi se izbeglo zatvaranje vlade.

Ostin je istakao da bi privremena mera smanjila potrošnju na odbranu za preko 6 milijardi dolara u poređenju sa predloženim budžetom za 2025. godinu. Ovo bi značilo preusmeravanje sredstava sa novih prioriteta na programe koji više nisu neophodni. Uz to, usvajanje ovog zakona zaustavilo bi veliki broj istraživačkih i razvojnih projekata, kao i vojnih građevinskih projekata.

Nastavak kontinuirane rezolucije dovelo bi do problema u finansiranju povećanja plata vojnicima i civilima. Odeljenje bi moralo da traži druge načine za smanjenje troškova, što bi moglo da utiče na bonuse za regrutaciju, obuku Nacionalne garde, sate letenja i zamenu opreme. Ostin je naglasio da bi ova situacija izložila članove službi i njihove porodice nepotrebnom stresu, osnažila protivnike, i smanjila spremnost i sposobnost reagovanja na hitne događaje.

Džonsonov zakon verovatno neće dobiti podršku u Senatu, koji suvereno kontrolišu demokrate. Međutim, Kongres će morati da usvoji neku vrstu privremene mere pre 30. septembra kako bi izbegao zatvaranje vlade.