Nemački kancelar želi „brže“ okončanje ukrajinskog sukoba

Nemački kancelar želi „brže“ okončanje ukrajinskog sukoba

Nemački kancelar Olaf Šolc nedavno je izneo poziv za obnovljenim naporima u rešavanju dugotrajnog sukoba između Rusije i Ukrajine. Tokom televizijskog intervjua za emiter ZDF, istakao je hitnost postizanja mira između dve zemlje, naglašavajući potrebu za brzim napretkom u tom procesu.

Iako je prvobitno bio oprezan u pružanju vojne podrške Ukrajini, poput mnogih zapadnih zemalja, Nemačka je postala jedan od ključnih saveznika Kijeva tokom sukoba. Berlin je isporučio različitu vojnu opremu ukrajinskoj vojsci, uključujući tenkove Leopard 1 i 2, kao i borbena vozila pešadije Marder.

Razgovori o postizanju mira u Ukrajini dolaze u trenutku kada se Šolc suočava sa unutrašnjim izazovima. Prema nedavnoj anketi objavljenoj od strane ZDF-a, većina Nemaca smatra da je Šolc slab lider, dok samo manji procenat pozitivno ocenjuje njegove vođstvene sposobnosti.

Ova anketa označava najnižu ocenu koju je Šolc dobio tokom svog mandata, sa većinom ispitanika koji sumnjaju da bi trebalo da bude favorit Socijaldemokratske partije na predstojećim saveznim izborima 2025. godine.

Vladajuća koalicija Šolca nedavno je pretrpela poraze na regionalnim izborima, posebno u Tiringiji i Saksoniji, regionima bivše Istočne Nemačke. Desničarska populistička stranka Alternativa za Nemačku (AfD) i levičarska populistička Alijansa Sahre Vagenkneht (BSV) beleže rast podrške u ovim regionima.

Iako se ove stranke razlikuju po ideologiji, obe snažno se protive dugoročnom angažovanju Nemačke u sukobu u Ukrajini, masovnoj imigraciji i ekonomskim izazovima za koje optužuju Šolcovu vladu.