Papa stiže u zabačene džungle Papue Nove Gvineje

Papa stiže u zabačene džungle Papue Nove Gvineje

Papa Franja je posetio Katoličku crkvu na periferijama dok je boravio u zabačenim džunglama Papue Nove Gvineje. Tokom posete, papa je doneo tonu lekova i igračaka za lokalno stanovništvo. Putujući iz Port Morsbija u Vanimo, na severozapadnoj obali zemlje, papa se susreo sa misionarima iz Argentine koji služe u toj zajednici.

Na terenu ispred katedrale Vanimo, veliki broj vernika okupio se kako bi dočekao papu. Papa Franja je posetio okupljene, a zatim se sastao sa misionarima u školi koju vode. Prethodno, oko 35.000 ljudi prisustvovalo je papi Franji na jutarnjoj misi na stadionu u Port Morsbiju, glavnom gradu Papue Nove Gvineje.

U svojoj propovedi, papa je istakao važnost bliskosti sa Bogom, posebno za ljude koji se možda osećaju udaljenima od svoje vere i crkve. Nakon mise, papa Franja se ukrcava u avion C-130 sa humanitarnom pomoći, uključujući lekove, odeću i igračke za decu.

Papa Franja je uvek isticao važnost crkve na periferijama u odnosu na centralnu institucionalnu crkvu. Iz tog razloga, često je posećivao udaljene zajednice umesto evropskih prestonica. Vanimo, grad sa populacijom od 11.000 stanovnika, odgovarao je ovom principu.

Kao prvi latinoamerički papa, Franja je pokazivao posebnu naklonost prema radu misionara. Iako je kao mladi jezuita nameravao služiti kao misionar u Japanu, njegovo zdravstveno stanje mu nije dozvolilo da ostvari tu želju. Kao papa, Franja je često isticao misionare kao uzore za crkvu, posebno one koji služe u udaljenim područjima.

Poseta Papui Novoj Gvineji bila je deo Franjine turneje po jugoistočnoj Aziji i Okeaniji, koja je obuhvatila i Indoneziju. Nakon posete Papui Novoj Gvineji, papa Franja nastavlja putovanje u Istočni Timor, a potom će posetiti Singapur.