Godinu dana nakon zemljotresa koji je pogodio Maroko, većina napora za obnovu tek treba da se realizuje

Godinu dana nakon zemljotresa koji je pogodio Maroko, većina napora za obnovu tek treba da se realizuje

U selu Imi N’Tala u Maroku, godinu dana nakon razornog zemljotresa, još uvek se oseća posledice tragedije. Skoro 3.000 ljudi je izgubilo živote u tom potresu visokog atlasa, ostavljajući za sobom ruševine i raseljene stanovnike. Mnogi se i dalje bore za obnovu svojih domova, suočavajući se sa sporim tempom rekonstrukcije i nedovoljnim sredstvima.

Područje pogođeno zemljotresom i dalje je pod teretom uništenih kuća i neobnovljenih infrastruktura. Dok se u većim gradovima obnavljaju putevi, škole i preduzeća, većina stanovnika koji su ostali bez domova još uvek živi u privremenim plastičnim šatorima, čekajući povratak normalnom životu.

Stanovnici sela poput Imi N’Tala se suočavaju sa izazovima obnove svojih domova. Neki su već počeli sa obnovom na sopstvenu inicijativu, dok drugi još čekaju odobrenje i sredstva za rekonstrukciju. Gnev prema lokalnim vlastima raste zbog sporosti i nedoslednosti u pružanju pomoći i podrške.

Vlada je najavila finansijsku pomoć i stipendije za domaćinstva pogođena zemljotresom, ali mnogi stanovnici još uvek čekaju na ta sredstva. Kritike se usmeravaju ka nedovoljnoj brzini obnove i nedostatku ulaganja u socijalne usluge i infrastrukturu.

Rekonstrukcija će zahtevati značajna finansijska sredstva i vreme, sa procenom da će trajati oko pet godina. Iako su neki delovi infrastrukture već obnovljeni, poput seoskih puteva i škola, potreba za ubrzanjem obnove domova je prepoznata.