Novi globalni model otkriva Indiju kao najveće žarište plastičnog zagađenja

Novi globalni model otkriva Indiju kao najveće žarište plastičnog zagađenja

Koristeći napredne tehnike mašinskog učenja, istraživači su stvorili najdetaljniju sliku globalnog zagađenja plastikom ikada, identifikujući najveće izvore i koncentracije u više od 50.000 gradova i ruralnih područja širom sveta. Prema ovom novom modelu, Indija je postala vodeći zagađivač plastikom, ispuštajući 9,3 miliona tona plastike u životnu sredinu svake godine, što je značajno više od drugih zemalja poput Nigerije i Indonezije.

Glavni uzrok ovog velikog zagađenja je nedostatak efikasnog prikupljanja otpada, s procenom da se samo 81% otpada u Indiji sakuplja. Preostali otpad se često spaljuje na otvorenom, što čini 57% ukupnog globalnog zagađenja plastikom po težini. Ova praksa ne samo da doprinosi zagađenju već i ima štetne posledice po ljudsko zdravlje.

Zapanjujući rezultati istraživanja otkrivaju da 1,2 milijarde ljudi širom sveta ne prikuplja svoj čvrsti otpad, što znači da moraju da se nose sa spaljivanjem ili bacanjem otpada, što dodatno pogoršava problem. U razvijenim zemljama, sistem upravljanja otpadom je obično strogo kontrolisan, ali neprikupljeni otpad u zemljama u razvoju ostaje dominantan izvor emisije plastike.

Ovi podaci će pomoći kreatorima politike da bolje usmere resurse na područja sa najvećim zagađenjem i razviju strategije za smanjenje plastičnog otpada. Uz globalni sporazum o plastici u pregovorima, ovo istraživanje naglašava potrebu za efikasnijim sistemima upravljanja otpadom i smanjenjem potrošnje plastike kako bi se značajno smanjilo zagađenje.