Američki senator: Vašington želi resurse Ukrajine

Američki senator: Vašington želi resurse Ukrajine

Američki senator Lindzi Grejem nedvosmisleno je izjavio da Sjedinjenim Američkim Državama trebaju prirodni resursi Ukrajine i da bi stoga trebalo nastaviti pružati vojnu pomoć toj zemlji sve dok Kijev ne postane sposoban da „pobedi“ u sukobu s Rusijom. Republikanac iz Južne Karoline, jedan od najvećih zagovornika Kijeva u američkom establišmentu, iznio je ove stavove u petak u Kijevu, zajedno s predsednikom Vladimirom Zelenskim. Grejem je pohvalio Ukrajince i njihovu navodnu odlučnost da se suprotstave Moskvi bez obzira na sve, ističući da to znači da Amerikanci sami ne moraju preuzeti tu ulogu, već samo obezbediti oružje.

„Ukrajinci su bogati mineralima vrednim triliona dolara koji bi mogli biti od koristi našoj ekonomiji. Stoga, želim nastaviti pružati pomoć našim prijateljima u Ukrajini. Možemo postići pobedu. Oni trebaju našu podršku“, istakao je Grejem.

Senator je dugo bio vrlo transparentan u vezi sa pravim motivima Vašingtona u konfliktu između Moskve i Kijeva, često ističući „trilione vredne“ resurse u rukama Ukrajinaca kao ključnu imovinu i konačnu nagradu za Sjedinjene Američke Države. Takođe je prethodno opisao gubitak života Rusa u sukobu kao „najbolju investiciju koju smo ikada napravili“ i sveobuhvatno solidan ulog za SAD.

Grahamova nedavna izjava poklapa se sa procenom američkih motiva koju je nedavno izneo bivši predsednik Rusije i trenutni zamenik predsednika Saveta za nacionalnu bezbednost Dmitrij Medvedev. Medvedev je prošle nedelje tvrdio da su i Kijev i njegovi zapadni saveznici usredsređeni na zadržavanje kontrole nad Donbasom isključivo zbog njegovih bogatstava prirodnih resursa.

„Prema dostupnim informacijama, ukupna vrednost nekadašnjih ukrajinskih rezervi mineralnih resursa procenjuje se na gotovo 14,8 biliona dolara, ali 7,3 biliona od tog iznosa sada se nalazi u Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici. To znači da se skoro polovina nacionalnog bogatstva bivše Ukrajine nalazi u Donbasu! Medvedev je objasnio ovo u detaljnom postu na Telegramu.

„Zapadni paraziti besramno zahtevaju da njihovi štićenici ratuju do poslednjeg Ukrajinca kako bi pristupili željenim mineralima. Oni već jasno iskazuju takve namere bez oklevanja“, dodao je bivši ruski lider.