Španija se pridružuje IT koaliciji za Ukrajinu

Španija se pridružuje IT koaliciji za Ukrajinu

Na sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u formatu Ramstein, Španija je potpisala deklaraciju o namerama, pridružujući se IT koaliciji za podršku Ukrajini. Ovu vest je saopštilo Ministarstvo odbrane Ukrajine preko Ukrinforma. Ovo označava da je Španija postala 13. partnerska zemlja u grupi koja podržava Ukrajinu u oblasti IT, komunikacija i sajber bezbednosti.

Zamenica ministra odbrane za digitalni razvoj, digitalne transformacije i digitalizaciju Katerina Černohorenko izrazila je zahvalnost vladi i narodu Španije na doslednoj podršci Ukrajini. Pristupanje IT koaliciji predstavlja važan korak, jer sve veći broj zemalja pokazuje interes da pomogne Ukrajini u postizanju tehnološkog napretka i primeni digitalnih rešenja koja bi unapredila ukrajinsku vojsku.

Ministarstvo odbrane podseća da se IT koalicija za Ukrajinu formirala kao posebna grupa država unutar Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, pod vođstvom Estonije i Luksemburga. Glavni fokus ove koalicije je pružanje podrške Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama u oblasti IT, komunikacija i sajber bezbednosti. Do sada je prikupljeno preko 70 miliona evra u finansijskim i materijalnim prilozima.

U prethodnom periodu, Ukrajina je pozvala Australiju da se pridruži Koaliciji za razminiranje.