Brazilski predsednik otpustio ministra za ljudska prava optuženog za seksualno zlostavljanje

Brazilski predsednik otpustio ministra za ljudska prava optuženog za seksualno zlostavljanje

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva smenio je ministra za ljudska prava Silvija Almeidu nakon izveštaja da je umešan u seksualno nedolično ponašanje, saopštila je predsednička palata u petak uveče.

„Predsednik smatra da je zadržavanje ministra na njegovoj poziciji neodrživo s obzirom na prirodu optužbi“, navodi se u saopštenju.

Lokalni mediji izvestili su u četvrtak uveče da je MeToo Brasil, organizacija koja brani žene žrtve seksualnog nasilja, primila pritužbe na seksualno nedolično ponašanje od strane Almeide. Organizacija je to potvrdila u naknadnom saopštenju. U petak popodne, bivša Almeidina koleginica podelila je na društvenim mrežama snimak sebe u kojem se detaljno opisuje ono što je nazvala „seksualnim nasiljem“ koje joj je on naneo 2019.

Lula je ranije rekao na društvenim mrežama u petak da će kancelarija javnog tužioca, generalni kontrolor i etička komisija predsedništva sprovesti istragu, istovremeno garantujući Almeidino pravo na odbranu.

Almeida je u sinoćnoj izjavi rekao da „sa apsolutnom žestinom odbacuje laži“ o njegovom ponašanju i osudio „kampanju da se okalja moj imidž crnca na istaknutom položaju u vladi“.

Vlada ga je već pozvala da „pruži pojašnjenja“ generalnom kontroloru Vinicijusu Karvalju i državnom tužiocu Horheu Mesiju. Lula je trebalo da se sastane i sa Almeidom i sa ministarkom za rasnu ravnopravnost Anijelom Franko, navodi list Folha de S.Paulo. Lokalni mediji su izvestili da je Franko jedna od žena koje su prijavile Almeidino ponašanje, iako ona nije komentarisala.

Prva dama Brazila Rosangela da Silva – poznata kao Janja – istaknuti je glasnik za odbranu ženskih prava, a u četvrtak je na svom Instagram nalogu objavila sliku na kojoj ljubi Franka u čelo, u znak podrške.

„Kao što se često dešava u slučajevima seksualnog nasilja koji uključuje agresore na položajima moći, ove žrtve su se suočile sa poteškoćama u dobijanju institucionalne podrške za validaciju svojih pritužbi“, navodi MeToo Brasil u saopštenju od četvrtka. „Kao rezultat toga, dozvolili su da se slučaj potvrdi novinarima.

U petak popodne, Izabel Rodrigez, profesorka i kandidatkinja za gradsko veće u opštini Sao Paulo, objavila je video u petak na Instagramu sa ciljem da doda svoje svedočenje onima još neimenovanih žena. Ona je rekla da ju je Almeida seksualno napao 2019. godine, podigavši joj ruku pod suknju i dodirujući intimna mesta bez njenog pristanka.

„Bilo je užasno ono što je Silvio uradio. Moj terapeut zna. Moji prijatelji znaju. Bila sam Silviova žrtva. Ja sam glas za ove žene. Za pravdu i za istinu“, rekla je ona.

Almeida je ranije rekao da svaku takvu prijavu treba u potpunosti ispitati i da će poslati zvanična pisma relevantnim vladinim telima, uključujući ministarstvo pravde, kako bi pomogli u tome. On je takođe upozorio da su lažne optužbe krivično delo.