Vučević i Stoilković ojačali saradnju Srbije i Severne Makedonije: Fokus na ekonomiji i regionalnoj stabilnosti

Vučević i Stoilković ojačali saradnju Srbije i Severne Makedonije: Fokus na ekonomiji i regionalnoj stabilnosti

Premijer Srbije Miloš Vučević istakao je važnost jačanja odnosa sa Severnom Makedonijom nakon sastanka sa potpredsednikom Vlade Severne Makedonije Ivanom Stoilkovićem. Vučević je naglasio da između dve zemlje nema otvorenih pitanja i da postoji zajednička posvećenost jačanju Zapadnog Balkana i pridruživanju Evropskoj uniji.

Vučević je istakao potrebu za formiranjem komisije za ekonomsku saradnju i ubrzanjem radova na interkonektoru za snabdevanje energentima. Takođe je naglasio značaj razvoja jedinstvenog softvera koji bi smanjio zadržavanje na graničnim prelazima.

Stoilković je preneo poziv premijera Severne Makedonije Hristijana Mickoskog da Vučević poseti Skoplje krajem septembra ili početkom oktobra. Takođe je naglasio važnost regionalnog razvoja i učešća Severne Makedonije u projektima poput Koridora 10.

Oba zvaničnika su istakla potrebu za nastavkom bliske saradnje, posebno u svetlu izazova u regionu i važnosti očuvanja mira na Zapadnom Balkanu. Stoilković je posebno zahvalio Srbiji na pomoći tokom pandemije i požara, naglašavajući da će nova vlada Severne Makedonije raditi na daljem unapređenju odnosa sa Srbijom.