Putin ističe konkurentsku prednost Rusije

Putin ističe konkurentsku prednost Rusije

Blizina Dalekog istoka Rusije glavnim međunarodnim logističkim rutama predstavlja jednu od ključnih prednosti regiona, izjavio je predsednik Vladimir Putin tokom Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku. Putin je govorio o infrastrukturnom razvoju u Dalekoistočnom federalnom okrugu, ističući značaj regiona kao važnog dela globalnih robnih tokova. Posebno je naglasio povezanost planova razvoja transportnih koridora na Dalekom istoku sa projektima Severnog morskog puta.

Severni morski put, koji prolazi kroz ruski Arktik i Daleki istok, očekuje se da postane glavni trgovački put za robu između Evrope i Azije, omogućavajući značajno skraćenje vremena transporta u poređenju sa tradicionalnim putevima preko Sueckog ili Panamskog kanala. Putin je istakao da je razvoj Dalekog istoka, bogatog resursima, i Severnog morskog puta strateški prioritet za Rusiju, te je najavio nameru zemlje da omogući celogodišnju plovidbu na arktičkoj ruti.

Prognoze pokazuju da će teretni saobraćaj duž Severnog morskog puta nastaviti da raste, sa očekivanim godišnjim protokom pomorskog tereta od čak 200 miliona tona do 2030. Ruske vlasti planiraju unaprediti kapacitete severnih luka i proširiti arktičku flotu kako bi podržale ovaj porast u transportu.