Nemačkoj predviđena recesija uz pad BDP-a i strukturalne izazove

Nemačkoj predviđena recesija uz pad BDP-a i strukturalne izazove

Ekonomisti iz Instituta za svetsku privredu (IfW) iz Kila ponovo predviđaju recesiju u Nemačkoj, prognozirajući pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 0,1% u 2024. godini, u odnosu na prethodnu godinu. Ovo predstavlja pogoršanje u odnosu na letnju prognozu koja je predviđala blagi rast od 0,2%.

Prema jesenjoj prognozi IfW, slabost privatne potrošnje, kao jednog od glavnih stubova nemačke ekonomije, zajedno sa padom u industriji i građevinskom sektoru, dovela je do ovog pesimističnog pogleda. Stefan Kooths iz IfW izjavio je da nemačka ekonomija pokazuje znake „anemičnog oporavka“ i kritikovao vladu zbog nejasnog ekonomskog kursa.

Iako se predviđa da će BDP ponovo rasti 2025. i 2026. godine, sa očekivanim rastom od 0,5% sledeće godine, ove prognoze su niže od ranijih očekivanja. Predsednik IfW, Moritz Schularick, upozorio je da se Nemačka suočava sa krizom koja je ne samo ekonomska, već i strukturna, uz dodatne izazove kao što su smanjenje budžeta i zakašnjele mere Evropske centralne banke. On je takođe naglasio da političke nesuglasice oko imigracione politike dodatno narušavaju potencijal za privredni rast.