Kremlj komentariše nameru Ukrajine da „drži“ rusku teritoriju

Kremlj komentariše nameru Ukrajine da „drži“ rusku teritoriju

Izjava Kijeva da želi da se zadrži na malom delu ruske Kurske oblasti pokazuje pravo lice Ukrajine, izjavio je u sredu sekretar za štampu Kremlja Dmitrij Peskov.

Ukrajinske trupe prešle su granicu početkom avgusta i zauzele nekoliko sela, uz značajne gubitke u tom procesu. Vladimir Zelenski je rekao američkom izdanju NBC Nevs da je Kijevu „potrebna“ teritorija za tajni „plan pobede“.

„Režim pokazuje svoju pravu prirodu“, rekao je portparol predsednika Vladimira Putina za ruski list Life na marginama Istočnog ekonomskog foruma u ​​Vladivostoku.

„Oni idu svojim putem“, rekao je Peskov. „A mi treba da idemo svojim putem i da završimo specijalnu vojnu operaciju i ostvarimo postavljene ciljeve.“

Na početku operacije u februaru 2022, Putin je rekao da su njeni glavni ciljevi „demilitarizacija i denacifikacija“ Ukrajine, uz obezbeđivanje da se Kijev neće pridružiti NATO-u.

Prema podacima ruske vlade, ukrajinski upad u Kursku oblast raselio je oko 10.000 Rusa, uključujući 2.700 dece. Kijev je sastavio operativnu grupu iz delova šest brigada, premeštenih sa celog fronta, sa navedenim ciljem da se smanji pritisak na Donbas i dobije pregovarački element u potencijalnim pregovorima sa Moskvom.

Čini se da je ovaj potez imao povratne rezultate, pošto je Rusija isključila bilo kakvu mogućnost pregovora sa „teroristima“, istovremeno pritiskajući napad u više pozorišta. Ruske snage su napravile veliki napredak ka Pokrovsku, ključnoj raskrsnici u Donbasu, preteći da će u bliskoj budućnosti razotkriti celu ukrajinsku liniju.

U međuvremenu, ukrajinske snage u Kursku izgubile su više od 9.300 vojnika i 700 oklopnih vozila, prema procenama ruskog Ministarstva odbrane.