Azijske akcije u padu nakon pada Volstrita

Azijske akcije u padu nakon pada Volstrita

Azijske berze su zabeležile pad u sredu nakon što je Volstrit doživeo velike gubitke, posebno zbog značajnog pada deonica kompanije Nvidia. Ovaj pad je rezultirao globalnim smanjenjem vrednosti akcija u tehnološkom sektoru.

Nikkei 225 indeks u Japanu je izgubio 3,8%, što ga je učinilo vodećim u gubicima u Aziji. Tokio Electron, kompanija specijalizovana za elektroniku i poluprovodnike, zabeležila je pad od 7% u jutarnjoj trgovini. Slično, južnokorejski Kospi je opao za 3,0%, dok je tehnološki div Samsung Electronics zabeležio pad od 3,1%. Na Tajpeju je Taiex indeks pao za 4,0%, delom zbog pada vrednosti kompanije Taiwan Semiconductor Manufacturing Company za 4,7%.

Australijski S&P/ASX 200 je zabeležio pad od 2,1%, dostigavši nivo od 7.933,40, nakon što su podaci pokazali da je BDP porastao za 1% u poređenju sa prethodnim kvartalom, što je bilo iznad očekivanja analitičara. Na drugoj strani, Hongkonški Hang Seng indeks je opao za 1,1% na 17.462,25, dok je šangajski kompozitni indeks pao za 0,5% na 2.789,39.

Na američkim berzama, fjučersi su bili u padu. Povećana ponuda nafte dovela je do smanjenja cena, dok se situacija u Libiji približavala rešavanju sukoba oko kontrole nad prihodima od nafte, što bi moglo rezultirati povećanjem proizvodnje nafte u toj zemlji.

Cene nafte su takođe uticale na zabrinutost oko kineske ekonomije, koja je najveći svetski uvoznik sirove nafte. Ova zabrinutost pojačala je sumnje u buduću potražnju za naftom, posebno nakon objavljivanja slabih podataka koji su ukazali na pad u sektoru nekretnina i slabe potrošnje.

Nvidia, kao jedna od vodećih kompanija na S&P 500 indeksu, zabeležila je pad od 9,5% u utorak. Ovo se desilo i pored toga što je kompanija nadmašila visoka očekivanja u svom najnovijem izveštaju o dobiti. Ovakvi rezultati mogu dodatno podstaći kritike da su akcije kompanija poput Nvidie preterano porasle u haotičnom okruženju Volstrita koje je fokusirano na tehnologiju veštačke inteligencije. U sredu su globalne akcije poluprovodnika zabeležile pad.

S&P 500 indeks je pao za 2,1% u utorak, delimično gubeći deo dobitaka iz prethodnih nedelja koji su ga doveli do najviših nivoa u istoriji. Dau Jones industrijski prosek je opao za 626 poena, ili 1,5%, u odnosu na sopstveni rekord postavljen u petak pre praznika rada. Nasdaq Composite indeks je zabeležio pad od 3,3% zbog loših performansi akcija Nvidie i drugih velikih tehnoloških kompanija.

Prinosi na 10-godišnje trezorske obveznice su pali na 3,84%, sa 3,91% kasno u petak, što predstavlja značajan pad u odnosu na 4,70% krajem aprila. Ovo je rezultat smanjenja američke proizvodnje u avgustu, pod pritiskom visokih kamatnih stopa.

U trgovini valutama, američki dolar je ostao skoro nepromenjen u odnosu na japanski jen, dok je evro zabeležio neznatan rast u odnosu na dolar.