Evropske integracije će biti jedno od ključnih pitanja na Konferenciji o obnovi Ukrajine

Evropske integracije će biti jedno od ključnih pitanja na Konferenciji o obnovi Ukrajine

Potpredsednica Vlade za evropske i evroatlantske integracije Olha Stefanišina i ambasador Italije u Ukrajini Karlo Formoza su se složili da će evropske integracije biti ključno pitanje na Konferenciji o obnovi Ukrajine koja će se održati u Rimu sledeće godine, saopšteno je iz italijanske ambasade u Ukrajini.

Prema rečima italijanske diplomatske misije, Stefanišina i Formoza su se usaglasili da će evropske integracije biti jedno od osnovnih pitanja na Konferenciji o obnovi Ukrajine 2025, koju će zajedno organizovati Rim i Kijev. Ambasador je istakao podršku Italije Ukrajini u procesu evropskih integracija, naglašavajući da se taj proces odvija brže nego što se predviđalo zbog ruske agresije.

Diplomata je naglasio da je stabilna i integrisana Ukrajina u skladu sa interesima Evrope i Italije. Stefanišina je izrazila zahvalnost Italiji na podršci evropskom putu Ukrajine, posebno od trenutka kada je zemlja postala kandidat za članstvo u EU, kao i tokom početka formalnih pregovora o pristupanju.

Na Konferenciji o obnovi 2025. u Italiji će prisustvovati lideri iz 77 zemalja, sa očekivanih 1.800 učesnika. Poziv će biti upućen 500 kompanija, uključujući 150 iz Nemačke, 150 iz Ukrajine i 200 iz drugih zemalja učesnica.