Protesti kamiondžija u Kolumbiji zbog ukidanja subvencija za dizel gorivo blokiraju veće gradove

Protesti kamiondžija u Kolumbiji zbog ukidanja subvencija za dizel gorivo blokiraju veće gradove

Hiljade Kolumbijaca je u utorak bilo primorano da ide pešice na posao, pošto su kamiondžije u većim gradovima blokirale autoputeve u znak protesta zbog nedavnog povećanja cene dizel goriva.

Sindikati kamiondžija rekli su da bi planovi vlade da ukine subvencije za dizel gorivo doveli njihova preduzeća na ivicu bankrota, dok administracija levičarskog predsednika Gustava Petra tvrdi da mora postepeno da ukine subvencije kako bi smanjila rastući budžetski deficit i usmerila više sredstava obrazovanju i zdravstvu.

Vlada je u subotu podigla cenu dizel goriva na oko 2,90 dolara po galonu, što je povećanje od 50 centi u odnosu na prethodnu cenu, nakon brojnih sastanaka sa sindikatima kamiondžija.

Kao odgovor na to, sindikati održavaju proteste širom zemlje, koji su se pojačali u utorak, sa blokadama puteva u gradovima Bogota, Medeljin i Kali, koje su smanjile količinu hrane koja stiže na veletržnice.

Petro je na društvenoj platformi Ks napisao da neće dozvoliti sindikatima kamiondžija da „blokiraju“ zemlju. Bivši aktivista, koji je vodio brojne proteste tokom svoje karijere, napisao je u utorak da su subvencije za gorivo morale biti ukinute kako bi se „smanjio javni dug“ i „finansirali zdravlje i obrazovanje Kolumbijaca“.

Subvencije za dizel gorivo primenjuju se u Kolumbiji decenijama, a prethodne vlade su ih zadržale, strahujući da bi ukidanje moglo dovesti do masovnih protesta i povećanja cena hrane.

Prema kolumbijskom ministarstvu finansija, subvencije za dizel gorivo koštaju kolumbijsku vladu oko 240 miliona dolara svakog meseca koje se isplaćuju državnoj naftnoj kompaniji Ecopetrol.

Neki ekonomisti u Kolumbiji su predložili da Ecopetrol proda svoje dizel gorivo po nižoj ceni u Kolumbiji, ali bi to duboko urezalo marže kompanije i uticalo na akcionare Ecopetrola, koji je takođe kotiran na njujorškoj berzi.

Vlada kaže da planira da ukine subvencije za dizel gorivo u tri faze kako bi transportnim kompanijama omogućila da planiraju povećanje cena. Zvaničnici u Kolumbiji su, međutim, rekli da su voljni da se sastanu sa sindikatima kamiondžija kako bi razgovarali o načinima na koje im se mogu nadoknaditi veći operativni troškovi.

Debata o subvencijama za gorivo dolazi kada se Ministarstvo finansija sprema da predstavi plan poreske reforme kolumbijskom kongresu koji nastoji da poveća prihode vlade za 3 milijarde dolara sledeće godine.

Zvaničnici u Kolumbiji su rekli da planiraju da povećaju poreze na bogatstvo i poreze na lični dohodak koji ne potiče od plata. Ministarstvo finansija je takođe saopštilo da planira da poveća poreze na prodaju hibridnih automobila i onlajn klađenje.

Tokom prve dve godine Petrove administracije, godišnji budžet vlade povećan je za oko 30%, jer Petro pokušava da poveća potrošnju na programe socijalne zaštite i povećava broj državnih službenika.