Luka Guadanjino i Danijel Krejg predstavljaju „Queer“ na Venecijanskom filmskom festivalu

Luka Guadanjino i Danijel Krejg predstavljaju „Queer“ na Venecijanskom filmskom festivalu

Na ovogodišnjem Venecijanskom filmskom festivalu, reditelj Luka Guadanjino je predstavio svoj novi film „Queer“ sa glumcem Danijelom Krejgom u glavnoj ulozi. Ovaj film označava povratak Guadanjina na festival nakon prošlogodišnjeg odlaganja premijere njegovog prethodnog filma zbog štrajka glumaca. „Queer“ je adaptacija romana Vilijama S. Barouza o Amerikancu koji živi u Meksiko Sitiju 1950. godine i razvija opsesiju prema mladom muškom studentu.

Scenario za film napisao je Džastin Kurickes, scenarista Guadanjininog prethodnog filma „Izazivači“. Ova adaptacija romana koji je napisan 1950-ih, ali objavljen tek 1985. godine, predstavlja pokušaj da se odgovori na pitanje postavljeno u Barouzovom delu: „Kako čovek koji vidi i oseća može biti drugačije nego tužan?“

Film „Queer“ igra u glavnoj konkurenciji na festivalu, a pored Danijela Krejga, u njemu igraju i Dru Starki, Lesli Menvil i Džejson Švarcman. Kompanija A24 nedavno je kupila prava za bioskopsku distribuciju ovog ostvarenja.

Ovogodišnje 81. izdanje Venecijanskog filmskog festivala privuklo je mnoge filmske zvezde poput Breda Pita, Džordža Klunija, Anđeline Džoli, Nikol Kidman, Kejt Blanšet, Džulijane Mur, Tilde Svinton i Majkla Kitona. Festival je inspirisao brojne debate o filmovima poput „Bebičin“ koji istražuje seksualnost i želju, autentičnost filma „Marija“, zasluge Pedra Almodovara u radu na engleskom jeziku, kao i mnoge druge teme.

Nagrade će biti dodeljene poslednjeg dana festivala, 7. septembra.