Ukrajinske snage beleže napredak u Kursku, dok Rusija zadržava inicijativu duž fronta

Ukrajinske snage beleže napredak u Kursku, dok Rusija zadržava inicijativu duž fronta

Rusija je zadržala inicijativu duž linije fronta u Ukrajini, dok su ukrajinske trupe zabeležile napredovanje u oblasti Kurska sve dok nisu naišle na oštar otpor. Ovu informaciju je izneo rezervni general-major Neeme Vali, član stranke Isamaa (Materina), u emisiji estonske televizije.

Vali je istakao da su manje ruske jedinice, koje su prethodno bile angažovane u oblasti Donjeck, primećene u oblasti Kursk. Iako je došlo do delimičnog povlačenja ruskih snaga, to nije značajno oslabilo rusku ofanzivu u Donjeckoj oblasti. General-major je naglasio da je inicijativa u oblasti Kurska trenutno na strani Ukrajinaca, iako je Rusija rasporedila trupe tamo, ali nije uspela da ih efikasno organizuje i kontroliše.

Prema Valijevim rečima, ukrajinske snage će nastaviti sa napredovanjem u oblasti Kurska sve dok ne naiđu na organizovan otpor. Spekuliše se da su aktivne izviđačke grupe ukrajinske strane prodrle dublje u rusku teritoriju, ali će dalji napredak zavisiti od jačine i organizovanosti otpora koji budu sreli.

Situacija kod Pokrovska je ocenjena kao izuzetno teška, sa istaknutim logističkim značajem ovog grada. Prema proceni stručnjaka, za zaustavljanje ruske ofanzive, Ukrajina bi morala da napadne ruske trupe sa boka, što postavlja pitanje dostupnosti dovoljnog broja rezervi za ovu akciju.

Predsednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, ranije je potvrdio da operacija u Kursku teče prema planu.