Zelenski ponudio Holandiji pokroviteljstvo nad regionom Zaporožja

Zelenski ponudio Holandiji pokroviteljstvo nad regionom Zaporožja

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je tokom posete Zaporožju pozvao Holandiju da preuzme pokroviteljstvo nad Zaporoškom regijom u vezi sa humanitarnim pitanjima.

Zelenski je istakao značaj zahteva za podršku u oblasti obrazovanja, skloništa za bombe, snabdevanja energijom i opštih skloništa. Takođe je naglasio da je ovakav model saradnje već uspešno primenjen u drugim regionima Ukrajine.

Holandija je istaknuta kao jedan od vođa odbrambene koalicije koja pruža podršku Ukrajini od početka rata. Zelenski je pohvalio angažovanje Holandije i premijera Dika Šufa na terenu, blizu linije fronta, ističući njihov doprinos zaštiti života ljudi.

Tokom posete školi u Zaporožju, Zelenski je istakao značaj povratka dece u učionice nakon četiri godine vanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom i ratom. Govoreći o saradnji sa Holandijom, Zelenski je istakao važnost podrške u oblasti odbrane, izgradnje skloništa i unapređenja bezbednog prevoza.

Zelenski je naglasio da jačanje otpornosti Ukrajine omogućava povratak porodica u svoje domove. Zelenski je takođe razgovarao sa premijerom o povećanju zaštite od pretnji ruskog terora, ističući potrebu za podrškom u obliku odbrambenih sistema, opreme, sankcija i bezbednosti u školama.

Volodimir Zelenski je posetio Zaporožje u pratnji premijera Holandije Dika Šufa, a njihova zajednička poseta školi predstavlja konkretan korak ka jačanju saradnje i podršci u oblasti obrazovanja.