Olujni vetrovi pogodili sever Filipina: Najmanje 14 mrtvih zbog klizišta i poplava

Olujni vetrovi pogodili sever Filipina: Najmanje 14 mrtvih zbog klizišta i poplava

Olujni vetrovi su zahvatili sever Filipina, prouzrokujući smrt najmanje 14 ljudi usled klizišta, poplava i porasta vodostaja reka, prema zvaničnicima za vanredne situacije. Tropska oluja Jagi je prošla pored grada Paoai u provinciji Ilokos Norte, donoseći vetrove brzine do 75 km/h i udare do 125 km/h, prema meteorološkim podacima.

Očekuje se da će se jačati u tajfun dok se kreće prema severozapadu preko mora u pravcu južne Kine. Upozorenja na oluju ostaju na snazi u većini severnih provincija Filipina, gde stanovnici treba da budu oprezni zbog mogućih klizišta i poplava. Tropska oluja Jagi, poznata lokalno kao Enteng, uzrokovala je obilne kiše širom Luzona, uključujući i prestonicu Manilu, gde su obustavljeni školski i administrativni poslovi.

Najmanje 14 osoba je stradalo u klizištima, poplavama i nabujalim rekama u severnim i centralnim provincijama, uključujući Antipolo, gde su tri osobe, uključujući trudnicu, izgubile život u odronu tla. Četiri meštana su nestala nakon što ih je odnela poplava. Olujno vreme je prouzrokovalo zastoje u pomorskom saobraćaju, sa otkazivanjem 34 domaća leta.

U sudaru trenažnog broda M/V Kamila sa drugim plovilom, 18 kadeta i članova posade su evakuisani nakon što je brod pretrpeo oštećenja i zapalio se. Spasilački brod je izbavio 17 osoba, dok je jedna osoba plivajući uspela da se izvuče na sigurno.

Filipini su često pogođeni tajfunima i olujama tokom godine, s obzirom na geografski položaj u pacifičkom pojasu poznatom po prirodnim katastrofama kao što su vulkanske erupcije i zemljotresi.