„Ruski kit špijun“ pronađen mrtav u Norveškoj

„Ruski kit špijun“ pronađen mrtav u Norveškoj

Slavni beli kit poznat kao „ruski špijun“ pronađen je mrtav u zalivu Risavika na jugu Norveške tokom proteklog vikenda, izvestila je norveška javna televizija NRK. Kit je stekao slavu 2019. godine kada je otkriven na severnoj obali Norveške noseći pojas za kameru sa natpisom „Oprema u Sankt Peterburgu“. Bio je nazvan Hvaldimir kombinacijom norveške reči za kita (hval) i imena ruskog predsednika Vladimira Putina.

Morski biolog Sebastijan Strand, koji je pratio kitove nekoliko godina, potvrdio je da je Hvaldimir pronađen mrtav u moru. Uzrok smrti ostaje nepoznat, a Strand je izjavio: „To je apsolutno užasno. Izgledalo je da je kit bio u dobrom stanju dan pre smrti.“ Hvaldimir je viđen živ u subotu, roneći pod vodom nekoliko minuta, da bi nakon nekoliko sati bio pronađen mrtav.

Prema Strandu, nije bilo vidljivih većih spoljnih povreda na Hvaldimirovom telu, osim oštećenja od ptica. Telo kita je izvučeno iz mora i prevezeno na obalu radi daljeg ispitivanja uzroka smrti.

Organizacija „Jedan kit“, koja je pratila Hvaldimira i vršila veterinarske preglede, izrazila je zabrinutost povodom njegove smrti. Postojala je inicijativa za preseljenje Hvaldimira na sever, ali su se neki istraživači protivili tvrdeći da bi to moglo predstavljati rizik za dobrobit kitova.

Regina Crosbi Haug, osnivač organizacije „Jedan kit“, izjavila je da je Hvaldimir bio zdrav mladi kit bez vidljivih znakova bolesti. Ona je takođe izrazila nadu da smrt Hvaldimira nema veze sa ljudskim aktivnostima, izražavajući razočaranje ovim tragičnim ishodom.

Hvaldimir je bio poznat po svojoj prijateljskoj prirodi i često je prilazio ribarskim čamcima, odgovarajući na znakove rukom. Veruje se da je stigao u Norvešku nakon što je napustio ruske vode, a postojale su spekulacije da je obučavan u vojne svrhe od strane ruske mornarice, dok su drugi tvrdili da je bio terapijski kit.