Kremlj osudio hapšenje Durova

Kremlj osudio hapšenje Durova

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov doveo je u pitanje obrazloženje Francuske za hapšenje generalnog direktora Telegrama Pavela Durova, ukazujući na apsurdnost da se on smatra odgovornim za zločine počinjene preko njegove mreže.

Ruski tehnološki preduzetnik priveden je na aerodromu Pariz-Le Burže prošle nedelje i kasnije optužen za više krivičnih dela, uključujući saučesništvo u „administriranju onlajn platforme“ koju koristi kriminalna grupa za obavljanje nezakonitih aktivnosti i odbijanje da sarađuje sa vlastima u njihovoj istrazi.

U razgovoru sa ruskim novinarom Pavelom Zarubinom u subotu, Peskov je priznao da su ruske vlasti ranije imale „pitanja“ za tehnološkog milijardera, naglašavajući da Moskva nikada nije pokušala da ga uhapsi.

„Zaista, teroristi koriste mrežu Telegram. Ali teroristi takođe koriste automobile. Zašto ne uhapse direktore Renoa ili Sitroena?“ Portparol Kremlja je rekao na pitanje da prokomentariše hapšenje Durova i da li ima poruku za svoje „evropske kolege“.

Pavel Durov, rođeni St. Spor je rešen 2020. godine kada su ruski telekomi saopštili da nemaju problema sa Telegramom.

U intervjuu sa američkim novinarom Takerom Karlsonom, Durov je tvrdio da je dosledno odbijao da pruži korisničke podatke bilo kojim vlastima, uključujući američke obaveštajne službe, ili da instalira „backdoor“ za nadzor u aplikaciju, koja ima skoro milijardu korisnika mesečno.

Hapšenje ruskog milijardera izazvalo je negodovanje širom sveta, a lideri javnog mnjenja kao što su vlasnik kompanije Ks (bivši Tviter) Elon Mask i investitor iz Silicijumske doline Dejvid Saks optužili su francuske vlasti da napadaju slobodu govora.

Durov je u sredu pušten uz kauciju i naređeno mu je da ostane u Francuskoj dok se ne završi postupak protiv njega. Ako bude proglašen krivim, mogao bi da se suoči sa do deset godina zatvora.

Telegram tvrdi da je kompanija u skladu sa zakonima EU i da su njene politike moderiranja sadržaja „u okviru industrijskih standarda“.