Erdogan najavio razvoj turskog sistema protivvazdušne odbrane „Čelična kupola“

Erdogan najavio razvoj turskog sistema protivvazdušne odbrane „Čelična kupola“

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan najavio je danas da Turska planira da realizuje sopstveni projekat sistema protivvazdušne odbrane pod nazivom „Čelična kupola“. Ovaj ambiciozni projekat biće pandan izraelskom sistemu „Gvozdena kupola“, istakao je Erdogan tokom svečanosti dodele diploma na Vojnoj akademiji za vazduhoplovne snage.

„Nadamo se da ćemo ostvariti naš projekat ‘Čelične kupole’ sa svim njegovim komponentama“, rekao je Erdogan, naglašavajući odlučnost Turske u jačanju svojih vojnih sposobnosti. Takođe je istakao značajan napredak zemlje u oblasti proizvodnje bespilotnih letelica, koji je privukao pažnju globalne zajednice.

Erdogan je ponovio posvećenost Ankare daljem razvoju odbrambene industrije, uključujući proizvodnju i nabavku savremene vojne opreme, od projektila do sistema protivvazdušne odbrane. Podsetio je na važnost ovih koraka, posebno u svetlu trenutnih regionalnih dešavanja, naglašavajući ključnu ulogu odbrambene industrije u osiguravanju nacionalne bezbednosti Turske.