Napeta situacija na severu Kosova: Zgrade lokalnih samouprava blokirane, NATO i KFOR izrazili zabrinutost

Napeta situacija na severu Kosova: Zgrade lokalnih samouprava blokirane, NATO i KFOR izrazili zabrinutost

Zgrade lokalnih samouprava i drugih institucija Vlade Srbije u četiri opštine na severu Kosova i Metohije ostaju blokirane, dok je prisustvo policije pojačano ispred ulaza u ove zgrade. Ispred sedišta Privremenih opštinskih organa u severnom delu Kosovske Mitrovice, kao i u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, stacionirani su policajci naoružani dugim cevima.

Situacija je dodatno napeta na mostu preko Ibra, gde je pojačano prisustvo KFOR-a, a pripadnici češkog kontingenta su formirali kordon na sredini mosta. Iako su se povukli nakon nekoliko sati, KFOR i dalje pažljivo prati razvoj događaja, spreman da preduzme sve potrebne mere kako bi ispunio svoj mandat prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN.

Misija KFOR-a naglašava da jučerašnja akcija specijalnih snaga kosovske policije nije bila konsultovana sa njima, te da očekuju bolju koordinaciju u budućnosti kako bi se očuvala bezbednost u regionu. NATO je izrazio veliko razočaranje zbog ovih nekonsultovanih akcija, pozivajući na deeskalaciju i ponovni fokus na dijalog pod okriljem EU.

KFOR i NATO ističu svoju posvećenost obezbeđivanju sigurnog okruženja za sve zajednice na Kosovu i Metohiji, naglašavajući važnost diplomatije kao jedinog puta ka trajnom rešenju problema.