Predsednik Finske: Ograničenja granatiranjia duboko u Rusiji su smešna

Predsednik Finske: Ograničenja granatiranjia duboko u Rusiji su smešna

Ukrajinski partneri treba da uklone sva ograničenja upotrebe zapadnog oružja protiv ciljeva koji se nalaze na teritoriji države koja nastavlja da čini ratne zločine, izjavio je finski predsednik Aleksandar Stub, koji je govorio na GLOBSEC forumu u Pragu.

Nazvavši ova ograničenja smešnim, predsednik je podsetio da upravo Rusija vodi nelegalni agresorski rat, kršeći međunarodne norme, ne samo u smislu narušavanja suvereniteta, već i u pogledu činjenja teških ratnih zločina.

Prema Stubovim rečima, on bi želeo da pozove Vašington i zatraži od SAD da uklone sva ograničenja za upotrebu oružja na ruskom tlu, kao i da pozove Kinu i zamoli Si Đinpinga da prenese Putinu: „Dosta je”. Ako bi se to desilo, situacija bi se mogla promeniti, uveren je političar.

Prema Stubovim rečima, kratkoročno, partneri bi trebalo da pomognu Ukrajini finansijskim sredstvima, oružjem i municijom, kako bi nacija bila u stanju da strateški i vojno prevlada na bojnom polju. Finski lider je podsetio da je njegova zemlja na 6. mestu po pomoći Ukrajini (udeo u sopstvenom BDP-u (. On je podršku Ukrajini nazvao prirodnom za Fince, koji su i sami ranije postali žrtve rusko-sovjetske agresije, izgubivši 10% svoje teritorije tokom Drugi svetski rat.

Predsednik je pozvao da se ne gubi fokus usred složenosti situacije na frontu jer je najveća bitka koja je u toku ona za nezavisnost, suverenitet i mesto koje joj pripada na Zapadu; a Ukrajina je već dobila ovu bitku, smatra Stub. Ukrajina će postati članica EU i postaće članica NATO-a, naglasio je Stub.

Predsednik je napomenuo da je Putinov prvi cilj bio da „rusifikuje“ Ukrajinu, drugi da spreči NATO da se približi ruskim granicama, a treći – da potkopa evroatlantsko jedinstvo, ali na kraju nije uspeo da postigne nijedan od tih ciljeva.

Sada je potrebno dokazati Moskvi i zemljama koje su sklone da podrže Rusiju da agresija ima previsoku cenu.

Podsetimo, Finska sa Rusijom deli granicu od 1.340 kilometara.