Ukrajina nastoji da privuče američke investicije u sektor odbrane

Ukrajina nastoji da privuče američke investicije u sektor odbrane

Tokom radne posete Sjedinjenim Američkim Državama, prvi potpredsednik Vlade, ministar ekonomije Julija Sviridenko razgovarala je sa američkom sekretarkom za trgovinu Ginom Raimondo o privlačenju investicija u Ukrajinu, posebno u sektoru odbrane.

„Julija Sviridenko i Đina Rajmondo razgovarale su o razvoju infrastrukture za privlačenje investicija u Ukrajinu. Konkretno, u kontekstu privlačenja investicija u odbrambenom sektoru Ukrajine, Julija Sviridenko je izrazila zahvalnost za pomoć od dve milijarde dolara koju je najavio američki državni sekretar Entoni Blinken“, navodi se u saopštenju službe ukrajinskog Ministarstva privrede.

Sviridenko je napomenuo da je Ukrajina zainteresovana da deo ovih sredstava iskoristi za zajedničku proizvodnju oružja sa američkim kompanijama, uključujući osnivanje zajedničkih odbrambenih firmi.

Sagovornici su razgovarali i o razvoju tržišta osiguranja od ratnog rizika i osiguranja poslovnih putovanja i načinima za privlačenje privatnih osiguravajućih kompanija iz SAD za razvoj navedenog tržišnog segmenta.

Na sastanku je bilo reči io privlačenju finansiranja za hipotekarne programe. Posebno se razgovaralo o finansijskoj podršci Američke međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) za program eOselia.

Kako je saopšteno, ukrajinska delegacija na čelu sa zamenikom premijera, ministrom ekonomije Julijom Sviridenko otpočela je posetu Vašingtonu. Prvi sastanak održan je sa ministrom odbrane SAD Lojdom Ostinom.