Podaci iz svemirskih sondi pokazuju da Alfvenovi talasi pokreću ubrzanje i zagrevanje solarnog vetra

Podaci iz svemirskih sondi pokazuju da Alfvenovi talasi pokreću ubrzanje i zagrevanje solarnog vetra

Proučavajući podatke NASA-ine Parker Solar Probe i ESA Solar Orbiter, međunarodni tim astrofizičara je otkrio da Alfvenovi talasi pokreću ubrzanje i zagrevanje solarnog vetra.

U svojoj studiji, objavljenoj u časopisu Nauka, grupa je uporedila podatke sa dve svemirske sonde kako bi saznala više o izvorima energije koji utiču na solarni vetar.

Luca Sorriso-Valvo i Frančesko Malara, sa CNR-Institutom za nauku i tehnologiju plazme, u Švedskoj, i Univerzitetom u Kalabriji, u Italiji, objavili su članak Perspective u istom broju časopisa u kojem su navedeni rad grupe.

Prethodna istraživanja su pokazala da se solarni vetar pomera od korone sunca hladi, ali i ubrzava. Prethodno istraživanje je takođe pokazalo da se hlađenje ne dešava tako brzo kao što bi trebalo zbog slobodnog širenja – nalaz koji sugeriše dodatni izvor toplote. Neki istraživači sugerišu da izvor toplote verovatno dolazi od Alfvenovih talasa – vrste elektromagnetnog plazma talasa. U ovom novom naporu, istraživači su pronašli dokaze koji podržavaju ovu teoriju.

Da bi saznali da li su Alfvenovi talasi odgovorni za ubrzanje i doprinos toploti solarnom vetru, istraživački tim je uporedio podatke sa NASA-ine Parker solarne sonde i ESA Solar Orbitera tokom pogodnog trenutka poravnanja tokom njihovog putovanja.

Tokom ovog perioda, solarni vetar je udario u drugu sondu 40 sati nakon što je udario u prvu, dajući istraživačima priliku da izmere razlike u energiji. Pronašli su Alfvenove talase velike amplitude koji guraju solarni vetar, primoravajući promenu smera. Merenja iz druge sonde nisu pokazala dokaze o takvoj sili. Takođe su pokazali da je solarni vetar postao topliji.

Prilikom izračunavanja količine energije koju su izgubili Alfvenovi talasi, istraživači su otkrili da ona odgovara energiji potrebnoj za zagrevanje solarnog vetra i za njegovo ubrzanje na način koji odgovara zapažanjima iz druge sonde.

Istraživački tim sugeriše da njihova zapažanja i proračuni predstavljaju jak slučaj za Alfvenove talase kao pokretača ubrzanja i zagrevanja solarnog vetra.