Apple pregovara o ulaganju u OpenAI

Apple pregovara o ulaganju u OpenAI

Apple je u pregovorima o ulaganju u OpenAI, tvorca ChatGPT-a i najvećeg imena u generativnoj veštačkoj inteligenciji, navodi se u novinskom izveštaju u četvrtak.

Prema Vall Street Journal-u, kompanija koju je osnovao Stiv Džobs nalazi se na stolu za finansiranje jer OpenAI prikuplja više novca kako bi pomogao u podmirivanju velikih troškova izgradnje nove tehnologije.

Izveštaji kažu da je OpenAI u pregovorima o dostizanju vrednosti od 100 milijardi dolara u rundi finansiranja koju vodi firma rizičnog kapitala Thrive Capital, koja će uložiti milijardu dolara.

Mesecima se u novinskim izveštajima navodi da je OpenAI u pregovorima o prikupljanju kapitala koji bi ga učinio jednom od najvrednijih tehnoloških kompanija na svetu.

Microsoft, koji je najveći investitor OpenAI-a i nosi polovinu profita startapa, takođe je deo nove runde finansiranja.

Ulazak Apple-a u vlasništvo OpenAI-a, ako bude potvrđen, uslediće pošto kompanija treba da najavi svoje nove iPhone uređaje 9. septembra za koje se očekuje da optimizuju inovacije veštačke inteligencije.

U junu, Apple je najavio da će OpenAI tehnologiju učiniti dostupnom kao opciju u softveru za vrhunske iPhone uređaje, ali je dodao da će AI alati koje prave druge kompanije takođe biti dostupni s vremenom.

Većina funkcija veštačke inteligencije koje koriste Apple korisnici koristiće sopstvenu tehnologiju kompanije, ali bi komplikovaniji zadaci bili prebačeni na ovlašćenja OpenAI-a ako bi kupac to odlučio.