Dve trećine Ukrajinaca ne veruje Kini kao posredniku u pregovorima sa Rusijom

Dve trećine Ukrajinaca ne veruje Kini kao posredniku u pregovorima sa Rusijom

Čak 62 odsto Ukrajinaca ne veruje Kini kao mogućem posredniku u mirovnim pregovorima između Ukrajine i Rusije, dok bi 22 odsto ostalih bilo spremno da Pekingu poveri takvu ulogu.

Marija Zolkina, šefica Odeljenja za regionalnu bezbednost i istraživanje sukoba Fondacije za demokratske inicijative Ilka Kučeriva, iznela je podatke na konferenciji za novinare „Rat i diplomatija: kako se Ukrajinci osećaju o mogućim pregovorima i bezbednosnim garancijama“ koju je organizovao Ukrinform.

„Dve trećine Ukrajinaca nema poverenja u posredovanje Kine, dok je broj onih koji veruju iznosi 22 odsto“, rekla je Zolkina. Prema njenim rečima, sa stanovišta legitimizacije pregovaračkog procesa, izgledi Kine da preuzme posrednika uloge nisu baš optimistični.

Anketu širom zemlje sprovela je Fondacija za demokratske inicijative Ilka Kučeriva u saradnji sa sociološkom službom Centra Razumkov od 8. do 15. avgusta 2024. Anketa je sprovedena u Vinici, Volinju, Dnjepropetrovsku, Žitomiru, Zakarpatju, Zaporožju. Ivano-Frankovska, Kijevska, Kirovogradska, Lavovska, Nikolajevska, Odesa, Poltava, Rivne, Sumi, Ternopolj, Harkov, Herson, Hmeljnicki, Čerkaska, Černigovska, Černjivska oblast i grad Kijev (u Zaporožskoj, Harkivskoj i Nikolajevskoj oblasti, oblastima samo na teritorijama koje kontroliše vlada Ukrajine i gde se ne vode neprijateljstva).

Anketirano je ukupno 2017 ispitanika starijih od 18 godina. Teorijska greška uzorkovanja ne prelazi 2,3%. Istovremeno, dodatna sistematska odstupanja uzorka mogu biti uzrokovana posledicama ruske agresije, posebno prinudnom evakuacijom miliona građana.