Talibani zabranjuju MMA

Talibani zabranjuju MMA

Talibani su zabranili mešovite borilačke veštine (MMA) u Avganistanu, tvrdeći da je sport previše nasilan i da krši islamski zakon, javljaju mediji.

Naredbu je, kako se izveštava, ove nedelje izdalo ministarstvo zemlje za propagiranje vrlina i prevenciju poroka, koje je tvrdilo da MMA „predstavlja rizik od smrti“.

„Besplatne borbene igre su od sada zabranjene i nikome nije dozvoljeno da ih vežba“, rekao je portparol talibanskog sportskog odeljenja Atal Mašvani za Telegraf u četvrtak.

„Oni sportisti koji su se bavili sportom mogu da pređu u drugi sport po svom izboru i nastave sa svojim aktivnostima“, rekao je on.

Prema Mašvaniju, odluka je usledila nakon istrage o usklađenosti sporta sa islamskim zakonom. „Nakon istrage odlučeno je da se taj sport zabrani.

Portparol je napomenuo da avganistanske sportske vlasti nemaju statistiku o broju sportista uključenih u MMA, jer su sportisti „bili deo privatnih organizacija i nisu registrovani u sportskom odeljenju“.

Savez mešovitih borilačkih veština Avganistana, koji je osnovan 2008. godine, postao je popularan među mladima. 2015. godine u Avganistanu je postavljen prvi privatni MMA turnir.

Afghanistan Fighting Championship (AFC) i Truli Grand Fighting Championship (TGFC) bili su domaćini na desetine borbi pre nego što su se talibani vratili na vlast 2021. Međutim, takmičenja su ubrzo nakon toga efektivno zabranjena nakon što je uveden zakon koji zabranjuje „udaranje u lice“.

Prema izveštajima medija, većina avganistanskih MMA boraca napustila je zemlju mnogo pre poslednjeg saopštenja. Nekoliko avganistanskih sportista koji su se takmičili na Igrama u Parizu, bilo u nacionalnim ili u izbegličkim olimpijskim timovima, prvobitno su se bavili borilačkim veštinama. Uglavnom zbog bezbednosnih razloga, MMA nije priznat od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Talibani su prvi put došli na vlast u Avganistanu 1990-ih, ali su zbačeni 2001. tokom invazije predvođene SAD. Talibani su povratili vlast 2021. nakon 20-godišnje pobune, prisiljavajući međunarodno priznatog avganistanskog predsjednika Ašrafa Ganija da pobjegne iz zemlje.