Huti su objavili snimak boraca koji se ukrcavaju na grčki tanker u Crvenom moru

Huti su objavili snimak boraca koji se ukrcavaju na grčki tanker u Crvenom moru

Jemenski pobunjenički pokret Huti objavio je snimak na kojem se vidi kako se borci ukrcavaju u tanker sa naftom Sounion i detoniraju eksploziv na brodu koji je već napadnut u Crvenom moru. Ovaj događaj izazvao je zabrinutost zbog mogućeg izlivanja nafte sa broda, što bi moglo imati ozbiljne ekološke posledice i predstavljati opasnost za plovidbu u regionu.

Prema rečima portparola vojske Huti Jahja Sari, tanker Sunion je bio meta zbog kršenja blokade Hutija protiv brodova povezanih sa Izraelom u Crvenom moru. Huti tvrde da napadaju plovila povezana sa Izraelom kako bi izvršili pritisak na izraelsku vladu zbog sukoba u Gazi.

Pored toga, Huti su takođe počeli da napadaju brodove povezane sa Sjedinjenim Državama i Velikom Britanijom nakon što su ove zemlje pokrenule vojnu akciju protiv Huta u regionu. Na video snimku se vidi spoljašnjost broda, prolaz kroz kabinu, kao i borci koji vrše eksplozije na površini tankera.

Nije jasno kada je tačno snimljen snimak niti da li će uticati na napore da se obuzda izlivanje nafte. Važno je istaći da posada Suniona nije povređena tokom napada i da je na vreme evakuisana.

Evropska unija je takođe uključena u situaciju, sa vojnom misijom u Crvenom moru koja je zabeležila požare na brodu, ali nije bilo izlivanja nafte. Postoji zabrinutost da bi ovaj incident mogao ugroziti ne samo plovidbu već i morski ekosistem Crvenog mora.

Sjedinjene Države takođe prate situaciju i izražavaju zabrinutost zbog mogućeg curenja nafte iz tankera. Huti su odbili pomoć u operaciji spasavanja, ali tvrde da su u kontaktu sa „međunarodnim strankama“ kako bi se situacija rešila.

Napadi Huta na brodove povezane sa Izraelom deo su njihove strategije pritiska na Izrael i osvete za prethodne napade na gradove u Jemenu. Ova situacija naglašava tenzije u regionu i rizik od eskalacije sukoba.