Ukrajina potvrdila gubitak prvog F-16

Ukrajina potvrdila gubitak prvog F-16

Ukrajinski generalštab potvrdio je da je izgubljen borbeni avion F-16 koji je isporučio Zapad zajedno sa svojim pilotom.

Nekoliko aviona američke proizvodnje isporučeno je Ukrajini ranije ovog meseca. U međuvremenu, ukrajinski lider Vladimir Zelenski potvrdio je u utorak da su avioni videli akciju tokom masovnog ruskog raketnog napada dan ranije.

„Kontakt je izgubljen sa jednim od aviona dok je pratio metu. Kako se ispostavilo, avion se srušio, a pilot je poginuo“, navodi se u saopštenju Generalštaba u četvrtak uveče.

Ministarstvo odbrane u Kijevu osnovalo je specijalnu komisiju za istragu incidenta. Izvor iz ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva rekao je za Glas Amerike da su među opcijama koje se trenutno razmatraju greška pilota, tehnički kvar i „prijateljska vatra“ ukrajinske protivvazdušne odbrane.

Ranije u toku dana, Volstrit džornal i Si-En-En izvestili su da je jedan od ukrajinskih F-16 „uništen u padu u ponedeljak“, jedan pozivajući se na američkog zvaničnika, a drugi na izvor u Kijevu. Bilo je oprečnih izveštaja o tome da li je kriva pilotska greška.

Pali pilot je identifikovan kao Aleksej Mes, pozivni znak „Mesečeva riba“, jedan od šačice ukrajinskih pilota obučenih na Zapadu da lete na F-16. Njegovu smrt je prvi put otkrila čitulja koju je na društvenim mrežama objavio odbornik Mesovog rodnog grada Lucka.

Mes i jedan od njegovih kolega iz eskadrile, Andrej „Juice“ Pilščikov, bili su lica ukrajinske kampanje za nabavku F-16, dajući više intervjua zapadnim medijima. Pilščikov je ubijen u akciji prošlog avgusta.