Izraelska vojska saopštila da je ubila još 5 militanata Zapadne obale, uključujući i poznatog lokalnog komandanta

Izraelska vojska saopštila da je ubila još 5 militanata Zapadne obale, uključujući i poznatog lokalnog komandanta

Izraelska vojska saopštila je da je ubila još pet militanata u velikoj operaciji na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući i poznatog lokalnog komandanta.

Nije bilo trenutne palestinske potvrde o smrti Mohameda Džabera, poznatog kao Abu Šudža, komandanta militantne grupe Islamski džihad u izbegličkom kampu Nur Šams.

Vojska je saopštila da je on ubijen zajedno sa još četvoricom militanata u pucnjavi sa izraelskim snagama u četvrtak rano nakon što su se petorica sakrila u džamiji. U njemu se navodi da je Abu Šudža povezan sa brojnim napadima na Izraelce, uključujući smrtonosnu pucnjavu u junu, i da planira još više.

Prijavljen je da je ubijen ranije ove godine, ali se onda iznenada pojavio na sahrani drugih militanata, gde je podignut na ramena navijačke gomile.

Vojska je saopštila da je još jedan militant uhapšen u operaciji u gradu Tulkarem na Zapadnoj obali, kao i da je pripadnik izraelske paravojne granične policije lakše ranjen.

Izrael je preko noći na sredu pokrenuo veliku operaciju na Zapadnoj obali. Hamas je saopštio da je 10 njegovih boraca ubijeno na različitim lokacijama, a palestinsko ministarstvo zdravlja prijavilo je 11. žrtvu, ne navodeći da li je on borac ili civil.

Nasilje je poraslo na Zapadnoj obali otkako je Hamasov napad iz Gaze 7. oktobra pokrenuo tamošnji rat.