Požar na Staroj planini zahvatio više od 2.500 hektara, situacija stabilizovana u većini opština

Požar na Staroj planini zahvatio više od 2.500 hektara, situacija stabilizovana u većini opština

Na Staroj planini, požar je zahvatio više od 2.500 hektara šume i niskog rastinja, ali je situacija sada stabilizovana u većini pogođenih opština. U opštinama Žagubica i Kučevo zaustavljeno je širenje vatre ka selima, dok su vatrogasci uspeli da lokalizuju požar koji je ugrožavao naselja Žagubicu i Suvi Do.

Najkritičnija situacija je bila u okolini pirotskog sela Slavinja i dimitrovgradskog sela Braćevci, gde se vatrogasne ekipe i dalje bore sa vatrom. Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, Luka Čaušić, izjavio je da su vatrogasni timovi sa helikopterima neprestano angažovani na gašenju požara na planinama Vidlič i Beljanica. Zahvaljujući zajedničkom radu vatrogasaca i „Srbijašuma“, vredni kompleksi šuma na Staroj planini su uspešno zaštićeni.

Trenutno se prati situacija na terenu kako bi se sprečilo ponovno oživljavanje vatre pod uticajem vremenskih prilika. Na sreću, nema ugroženih naselja, a nadležne službe ostaju u pripravnosti dok se ne osigura potpuna kontrola nad požarištima.