Roditeljska podrška prvacima: Prava na plaćeno odsustvo i izazovi primene zakona

Roditeljska podrška prvacima: Prava na plaćeno odsustvo i izazovi primene zakona

Kako se bliži početak školske godine, roditelji prvaka suočavaju se sa tremom i pitanjem kako najbolje podržati svoje dete u prvih nekoliko dana škole. Zakon o radu predviđa pravo na plaćeno odsustvo za roditelje čija deca kreću u prvi razred osnovne škole ili predškolsku ustanovu, omogućavajući im da provedu prva dva školska dana sa svojim mališanima.

Psiholog Tatjana Kostić iz Osnovne škole „Kneginja Milica“ ističe važnost roditeljske podrške u ovom periodu, naglašavajući da početak školovanja predstavlja veliku promenu za dete i može izazvati stres i kod dece i kod roditelja. Kostić savetuje da se ovaj trenutak posmatra pozitivno i kao prilika za afirmaciju obrazovanja u dečijem životu.

Direktor škole „Kneginja Milica“, Darko Eger, objašnjava proceduru za ostvarivanje prava na plaćeno odsustvo. Roditelji prvo treba da upišu dete u školu, nakon čega dobijaju potvrdu koju zatim predaju svojoj radnoj jedinici kako bi ostvarili pravo na odsustvo.

Međutim, pravo na plaćeno odsustvo u privatnim kompanijama zavisi od postojanja kolektivnog ugovora. Nebojša Atanacković, počasni član Unije poslodavaca Srbije, naglašava da bi primena ovog prava trebala biti deo dobrog odnosa između poslodavca i zaposlenog, ističući da je početak školovanja značajan trenutak ne samo za porodice, već i za društvo u celini.

Bez obzira na pravne odredbe i kolektivne ugovore, roditeljima je savetuju da se potrude da podrže svoje prvake tokom prvih dana škole, jer je ta podrška ključna za lakše prilagođavanje dece na nove obaveze.