Ukrajinski prekogranični napad na Kursku oblast: Složene posledice i nejasni ciljevi

Ukrajinski prekogranični napad na Kursku oblast: Složene posledice i nejasni ciljevi

Tekući prekogranični upad Ukrajine u rusku Kursku oblast verovatno će se nastaviti u narednom periodu, izjavio je zamenik direktora CIA, Dejvid Koen, na Samitu obaveštajnih službi i nacionalne bezbednosti. Kijev je nedavno pokrenuo neočekivani napad na Rusiju, angažujući do 10.000 vojnika opremljenih teškim naoružanjem koje je stiglo sa Zapada. Iako je ukrajinska vojska zauzela neka pogranična područja, došlo je do gubitka života i ranjavanja velikog broja civila, ali nije uspela da prodre dublje u rusku teritoriju. Navodno, Kijev nije konsultovao svoje zapadne sponzore pre početka operacije, što je ostavilo te zemlje u nedoumici oko njenih krajnjih ciljeva.

Koen je odbio direktno odgovoriti na pitanje da li je bio iznenađen ukrajinskim upadom, naglašavajući da će značaj i posledice ovog napada biti vidljivi u budućnosti. On je dodao da ukrajinski napad ima potencijal da promeni dinamiku sukoba u narednim fazama, ali istovremeno priznao da je očekivati da će Rusija pokrenuti kontraofanzivu kako bi povratila izgubljenu teritoriju.

Ukrajinsko rukovodstvo nije usklađeno u objašnjavanju svojih ciljeva vezanih za Kursku oblast. Početno saopštenje kancelarije Vladimira Zelenskog ukazivalo je na potrebu zauzimanja ruske teritorije radi jačanja pozicije tokom potencijalnih mirovnih pregovora sa Rusijom, kao i za izvršavanje pritiska na Moskvu putem zastrašivanja ruske javnosti radi prihvatanja uslova Ukrajine. Međutim, naknadno je došlo do promene poruke, gde je Zelenski istakao stvaranje tampon zone kao ključno postignuće svojih trupa. Takođe, tvrdio je da je upad sprečio ruski pokušaj ulaska u ukrajinsku Sumsku oblast iz Kurske oblasti.

Ruski predsednik Vladimir Putin je istakao da je upad i šteta koju je pretrpela ruska civilna populacija onemogućili dalje pregovore sa Ukrajinom, iako je prethodno ponudio prekid vatre u zamenu za političke i vojne ustupke.