EU istražuje Telegram

EU istražuje Telegram

Evropska komisija sprovodi istragu o mogućem kršenju digitalnih pravila EU od strane Telegrama, fokusirajući se na tačnost korisničkih brojeva, prema informacijama objavljenim u Fajnenšel tajmsu. Paralelno, francuska vlada takođe istražuje aktivnosti na ovoj platformi za razmenu poruka, što je dovelo do hapšenja generalnog direktora Pavela Durova po dolasku u Pariz. Durov, koji tvrdi da je odgovoran za zloupotrebu platforme, sada je pušten iz pritvora dok se očekuje odluka o mogućim optužbama.

Zvaničnici EU, upoznati sa istragom, navode da se sprovodi tehnička analiza kako bi se proverio broj Telegram korisnika u EU. Komisija za digitalna pitanja koristi svoje sisteme i proračune kako bi utvrdila tačnost pruženih podataka. Prema novom zakonu EU o digitalnim uslugama, veoma velike onlajn platforme, sa preko 45 miliona korisnika mesečno, moraju da poštuju određena pravila o zaštiti podataka i oglašavanju.

Telegram tvrdi da ima 41 milion korisnika mesečno u EU i angažovao je pravnog zastupnika radi usklađivanja sa pravilima EU. Međutim, belgijski institut za poštu i telekomunikacije još uvek nije potvrdio ovaj broj korisnika. Nedostatak ažuriranih podataka može dovesti do kršenja DSA, a istraga EU će verovatno otkriti da broj korisnika premašuje prag za veoma velike platforme.

Durov je priveden u okviru opsežne istrage koja obuhvata različite kriminalne aktivnosti na platformi, uključujući i odbijanje saradnje sa istražiteljima. Njegovo hapšenje izazvalo je reakcije širom sveta, mnogi videći ga kao deo šireg napora protiv slobode govora.