Tramp sugeriše da su Bajden i Haris delimično krivi za pucnjavu

Tramp sugeriše da su Bajden i Haris delimično krivi za pucnjavu

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp je izneo tvrdnje da su njegova demokratska suparnica Kamala Haris, trenutna potpredsednica, i predsednik Džo Bajden delimično odgovorni za pokušaj atentata na njega. Tokom mitinga u Batleru, Pensilvanija, 13. jula, 20-godišnji Tomas Metju Kruks je otvorio vatru na Trampa, ali je on uspeo da izbegne smrt. Atentator je bio ubijen nakon pucnjave.

Tramp je izneo optužbe da su Bajden i Haris otežavali tajnoj službi da ga adekvatno zaštiti, tvrdeći da nisu pokazali dovoljno brigu za njegovu bezbednost. On je naveo da su ih njihove izjave prikazale kao pretnju demokratiji i potencijalno uticale na atentatora.

Nakon ovog incidenta, formirana je dvostranačka radna grupa u Predstavničkom domu radi istraživanja mogućih bezbednosnih propusta koji su doveli do atentata. Ova grupa je sastavljena od sedam republikanaca i šest demokrata sa ciljem da analizira propuste na federalnom, državnom i lokalnom nivou sprovođenja zakona.

Nekoliko dana pre formiranja radne grupe, direktorka tajne službe Kimberli Čitl je podnela ostavku nakon što je bila suočena sa optužbama da nije pravovremeno delovala i preuzela odgovornost za bezbednosne propuste na pomenutom skupu. U izjavi je priznala da nisu uspeli na način koji nije viđen decenijama.