Vučić: Nema odluka o projektu „Jadar“, fokus na širokoj debati i napretku srbije

Vučić: Nema odluka o projektu „Jadar“, fokus na širokoj debati i napretku srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da neće biti donošene nikakve odluke u vezi sa projektom „Jadar“ u narednom periodu, naglašavajući važnost otvaranja široke debate o ovom pitanju. Vučić je u intervjuu za RTS istakao da je današnji sastanak sa predstavnicima naučne zajednice bio konstruktivan, te da je uočio veliku energiju i želju da Srbija napreduje.

„Na sastanku sam video ljude iz različitih struka – od geološke, rudarske, građevinske, hemijske, pa do fizičke hemije i Srpske akademije nauka i umetnosti. Dogovorili smo se da nastavimo razgovore i otvorimo široku debatu. Imamo vremena, nema nikakvih odluka u narednom periodu“, rekao je Vučić.

Predsednik je pozvao naučnike da deluju u skladu sa svojom savesti i znanjem, bez obzira na moguće pritiske sa strane. „Ne tražimo od vas da se povinujete stavu države. Važno je da nam pružite svoje stručno mišljenje, jer mi nemamo to znanje koje vi posedujete“, naglasio je Vučić, dodajući da je potrebna građanska hrabrost u donošenju odluka.

Vučić je takođe govorio o predstojećoj poseti francuskog predsednika Emanuela Makrona Beogradu, ističući da će razgovarati o važnim pitanjima, uključujući i moguću kupovinu aviona „Rafal“. On je naglasio da cena više nije problem, već određene garancije koje se još uvek razmatraju.

„Ako uspemo da rešimo te garancije, to bi bila velika stvar za nas. Ovo bi značilo ogroman napredak u borbenoj gotovosti i vojnoj moći Srbije, što bi značajno povećalo sigurnost naše zemlje“, rekao je Vučić.

Predsednik je takođe najavio novu akciju koja će početi 1. septembra i trajati do 31. oktobra, a koja će omogućiti niže cene za 81 proizvod u trgovinskim lancima. Vučić je istakao da je cilj ove akcije da se pomogne građanima, posebno onima iz niže srednje klase, da lakše prebrode teške mesece.

„Želimo da pokažemo koliko nam je stalo da oni siromašniji mogu da priušte pristojan i dostojanstven život“, zaključio je Vučić.